Mijn visie

Ernst van Kampenhout werkt met paard aan de hand aan balans


Samenwerking paard en eigenaar

Werken met een paard hoort geen strijd te zijn. Daarom noem ik het graag samenwerken met je paard. Het is belangrijk dat je als eigenaar de leiding hebt. Met respect voor het welzijn van je paard en begrip voor het natuurlijk gedrag van paarden. Ik ben ervan overtuigd dat een goede samenwerking mogelijk is. Mits het paard de kans krijgt te leren hoe het zich op zijn gemak kan voelen in de mensenwereld.

Denk aan bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

  • Leren leren
  • Communiceren met mensen
  • Zoeken naar de juiste reactie als er een hulp gegeven wordt
  • Reguleren van spanning
  • Niet in een kudde zijn
  • Niet kunnen vluchten (bv vaststaan)

Bovenstaand geldt voor jonge paarden die alles nog moeten leren. Ook bij het trainen van (meer) ervaren paarden is het belangrijk rekening te houden met het natuurlijk gedrag van paarden. De training kan hierop worden aangepast.

Gebruik van trainingsmethodes

Als je een paard iets wil leren, dan is het handig te beginnen met een trainingsmethode. Er zijn diverse trainingsmethodes beschikbaar, die naar mijn idee allemaal hetzelfde doen. Namelijk een vraag stellen aan het paard en wachten op de gewenste reactie. Geeft het paard die reactie, reageer dan als trainer zodanig dat het paard weet dat hij het goed gedaan heeft. Deze manier van werken is zeer effectief bij paarden.

De trainingsmethodes verschillen van elkaar in de manier waarop de vraag wordt gesteld en de manier waarop duidelijk wordt gemaakt dat het paard de gewenste reactie geeft. Ik ben opgeleid volgens de Monty Roberts methode. Als paard en eigenaar gewend zijn aan en tevreden zijn over een andere methode, dan pas ik me graag aan.


Het gebruiken van een trainingsmethode is naar mijn idee met name effectief aan het begin van het trainingstraject. Denk bijvoorbeeld aan leren fietsen. Het is handig te beginnen met zijwieltjes, omdat alle handelingen (zoals sturen, remmen en trappen) nog niet automatisch gaan. Pas als dit wel het geval is, begint het echte fietsen zonder zijwieltjes. Je hoeft dan niet meer na te denken bij de handelingen zelf, deze gaan automatisch. Dit is belangrijk, omdat leren fietsen vooral een gevoel is. Je hoeft niet te weten hoe het werkt, je moet het gewoon doen.

Bij het trainen van paarden werkt dit net zo. Het is nuttig eerst via een trainingsmethode alle handelingen als trainer te “automatiseren”. Zodra je die handelingen onder de knie hebt, kun je reageren vanuit een automatisme. Voor een paard is het belangrijk dat de tijd tussen reactie van de trainer en zijn antwoord maar enkele seconden duurt. Mijn ervaring is dat de reactie van de trainer meestal te laat is als deze vanuit het hoofd werkt. De reactie wordt pas snel genoeg als deze vanuit een reflex/gevoel werkt.

Trainen met een positieve houding

Op het moment dat een paard de gewenste reactie geeft op een bepaalde vraag, beloon je hem om ervoor te zorgen dat hij bij die vraag die reactie vaker geeft. Hoe meer je kunt belonen, hoe effectiever de training wordt. Hij geeft immers vaker de gewenste reactie.

Waar nodig, gebruik ik een correctie om een niet gewenste reactie af te leren, maar ik ben op zoek naar de beloonmomenten.

Trainen met een positieve houding betekent dat je je focust op de beloonmomenten.


De kracht van zacht

Het is belangrijk dat de aandacht van een paard tijdens de training op de trainer gericht is, zodat hij niet wordt afgeleid door externe factoren in zijn omgeving. Hoe zachter de hulpen, hoe meer het paard zijn best moet doen om de hulpen binnen te krijgen.

Waar nodig, ben je duidelijk. Zodra het kan, train je zo zacht als mogelijk, zodat je paard op steeds zachtere hulpen dezelfde reactie gaat geven.

Trainen met zachte hulpen zorgt ervoor dat zowel jij als je paard fijn en rustig samenwerken.
Scroll naar boven